Friday, December 09, 2011

ReSePi : LaSaGNa

Entry ni penuh dgn gmbr sbb aku tunjuk step by step cara masak lasagna.. bkn apa, saje nak memudahkan org yg baru pestaim nak buat lasagna..

Mekasih pd Pieza sbb share resepi dan ada sket2 la yg aku ubahsuai.. hehe.. apapun buat sape2 penggemar lasagna korang boleh la try ini resepi..

Pieza hanya bg aku bhn2 nak buat aje aritu.. tp cara memasak dia tak bg pun.. dush dush dush.. sib baik aku dah prnh buat lasagna sblm ni.. hehe

Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna..

Aku beli brand ni.. kat giant ada.. tak abis2 dgn giant aku ni.. hehehe.. aku celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..


Bahan2 utk buat inti daging :

1. sos prego .. tak ingat lak size botol ni.. tp yg 14oz punya..


2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu


3. Daging cincang 400 gram.. kalau takde, korang guna daging kisar ramly pun boleh.. tp daging cincang ni lg sedap..


4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano


5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu


6. Keju mozarella


7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..


8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe

9. Garam secukup rasa


Bahan2 utk Sos Putih :

1. 2 sudu besar butter


2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale


3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh


4. 2 sudu besar tepung gandum

5. garam secukup rasa


Cara Membuat inti Daging :

Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. aku guna minyak zaitun


Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. bkn naik hantu ye..


Masukkan pula daging cincang..


Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..


Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..


Gaul sebati sampai jd mcm ni..


Masukkan garam secukup rasa..


Masukkan serbuk oregano..


Masukkan pulak cendawan butang..


Masukkan sesudu besar sos cili..


Tabur serbuk black pepper


Siappp..!!


Meh buat Sos Putih pulak :

Cairkan butter..


Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..


Masukkan susu full krim..


Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..


Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit


Siappp.. sila tutup api..

* Nota : aku buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih


Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..


Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..


Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..


Taburkan cheese parmesan dan mozarella


Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..


Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..


Masukkan dlm oven..

Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..


Hasil slps di bakar..


Slps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..


Jemput makannn.. yummy...





107 comments:

  1. sedapnya ana , tp agak seram nak masak sbb kalau masak sure mkn byk..maka gembira la lelemak yg ada sbb dpt ramai kawan baru hahaha.
    ana selim x po mkn byk hehehhe

    ReplyDelete
  2. nampak sedaplah..nanti nak cuba..

    ReplyDelete
  3. huhuhu kena try nie

    ReplyDelete
  4. huhuhu kena try nie

    ReplyDelete
  5. Huhuhuuuu..sedapnya Ana...Banyak cheese..lg sedap..

    ReplyDelete
  6. uh, sdpnye lasagna ni kak ana... thanks kak ana sbb dh buat label utk resepi... sayang kak ana...

    ReplyDelete
  7. perghhh!...tadi tgk nasik okey lagi. Ni tgk lasagna mmg tak boleh tahan. Memang suke banget kekeju. Mesti akan try. Tenkiu :)

    ReplyDelete
  8. kalu ana punya resepi mesti cuba sehhh...

    cis ana melimpah ruah. leleh gitew..

    ReplyDelete
  9. dah jadi blog masakan pulak.. kiki.. bagus ana tjuk step by step mcm ne

    ReplyDelete
  10. Jd blog masakan pulak kannn.. Kekeke.. Takpe, selang seli citerr.. Berkongsi ilmu yg tak seberapa..

    ReplyDelete
  11. baca belog akak time lapar.. aduhaiiii... lagi tambah lapar... hihihi

    ReplyDelete
  12. Amboi Ana...sedapnya.Rajin sungguh Ana ni.

    ReplyDelete
  13. terliurrr suda... :)))

    ReplyDelete
  14. aku pernah buat sekali pastu tobat malas nak buat sebab banyak step kena buat..hahaha

    aku memang pemalas..tapi kan puas hati dapat buat sendiri sebab kalau beli kat kedai mahal woooooooo

    ReplyDelete
  15. thanks ana for the step by step ways to make lasagna..suka suka suka..tq tq...nanti nak cuba buat lah...:)

    ReplyDelete
  16. sedapnyer.............

    ReplyDelete
  17. hahaha sory la kak ana pza tak bg cara2 masak adui tu lah klu tgk sibuk siapkan order org sambil berfb jd mcm tu lah.. tp memang cayalah kak ana tak bg cara2 buat pun menjadik...

    tp kan nak lg selamat lapisan pertama tu sebelum letak kulit lasagna letak sikit sos dia supaya tak melekat kat loyang...

    ReplyDelete
  18. pieza..
    loyang akak besar.. sampaikan tak cukup lak inti daging tu.. kalo loyang sedang2 boleh kot.. hukhukhuk.. akak tau mmg ada yg taruk inti daging sket kat bwh tu.. tp takut tak cukup lak kang, tu psl lapisan kulit terus.. xpe.. janji sodapp.. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak sikit jer kak, ape2 pun makaseh sbb sudi try resepi nih..

      Lama gila kot kak br nk reply komen nih..

      Delete
  19. yummyy..waaa..dap nyer ana..suka ngan blog neh..memcm ada..hehehe...pandai tui ana masak...

    ReplyDelete
  20. Rajin Ana masak..akak nak bagi tips boleh? kalau memasak gunakan minyak zaitun cuba gunakan minyak zaitun yg khusus utk tujuan itu.

    Biasanya dibotolnya ditulis 'for frying,baking and roasting'.Kakpinat selalu guna jenama Filippo Berio.

    Minyak zaitun yg Ana guna tu sesuai utk dressing salad.Kalau guna utk menumis ,sayang..nanti hilang khasiat minyak zaitun tu kerana kepanasan api merosakkannya.Peace!

    ReplyDelete
  21. tq 4 sharing e recepi...like3...best tgok resepi ana coz konpom jadik...terasa mcm cgu ajaq anak murid...step by step....(cgu masakan ni or kat kolah cgu ERT)...TQVM...

    ReplyDelete
  22. Kak Pinat..
    ana tau yg ana guna tu khas utk salad.. masalahnya minyak zaitun utk masak dah abis.. ekekke.. tak ingat2 nak membelinya.. so bedal jelah guna minyak zaitun lain yg ada.. kikiki

    ReplyDelete
  23. salam...tq utk resepi..nmpk sedap...
    akk dah follow...linkkan..dan klik2 nuffnang anda...support kawan2...;)

    ReplyDelete
  24. woho, dahsyat ana...nampak best!

    bila2 senang bole tiru resepi ana ni ;)

    ReplyDelete
  25. Ya Allah..

    Menelan air liur badak punya kecur

    ReplyDelete
  26. wah sedapnyer... mcm nak cuba nnt...

    ReplyDelete
  27. bestnyer ana....sha suka mkan lasagna..tima ksih sbb kongsi resepi..bule jadi cikgu chef la ni...

    ReplyDelete
  28. wah.. memang best..
    tgh google resepi lasagna..
    terjumpa resepi ni yang menggiurkan.. hehhehe.. tumpang share yer..

    http://almarivitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum.Salam perkenalan Ana. Semalam Arni cuba buat lasagna tu.. Alhamdulillah menjadi. Trm kasih byk2.

    ReplyDelete
  30. tertitis air liur... nampak sedap sngat! malam nanti cuba buat hehehe thankQ for the recepi.

    ReplyDelete
  31. sedap nye ana...nak tryla...nyum nyum

    ReplyDelete
  32. Menelan nelan air liur tengok ni kak. Nak try la nanti!

    ReplyDelete
  33. masya Allah kak, terliur sy tengok hihihi n tikiu sgt2 share recipe. mudah sebab akak selitkan gambo sekali. senang nak rujuk utk org yg tak berape terer mcm sy ni hihihi. nanti sy nk cubaa ;)

    ReplyDelete
  34. kulit lasagna tue nk buat macam mana yer???sbb dia keras....

    ReplyDelete
  35. Hanimun..
    Celur dulu kasi lembut

    ReplyDelete
  36. Kalau macam ni senang la tunjuk satu satu hihi

    ReplyDelete
  37. Kalau macam ni senang la tunjuk satu satu hihi

    ReplyDelete
  38. (Ninie's Lasagna).PERTAMA DARI KAMI DELEVERY LASAGNA KE RUMAH ANDA
    Zaini 59 - Thu 20/Sep/12, 12:41pm
    salam semua warga MAJALAH..KAMI INGIN MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI UNTUK SEKITAR K.L;

    KAMI SEDIA MENGHANTAR/DELEVERY KE RUMAH ANDA APABILA ANDA MEMESAN MAKANAN WESTERN SAHAJA IAITU LASAGNA AYAM/DAGING..

    *UNTUK MEMPROMOSIKAN MAKANAN KAMI MEMBUAT HARGA PROMOSI SESUAI DENGAN HARGA..SPT DIBAWAH:

    1)SEBEKAS LASAGNA DAGING/AYAM BERSERTA EXTRAA CHEESE MOZARELLA DAN PENGHANTARAN UNTUK 2 ORANG MAKAN HANYA RM 14..

    *info*bulan puasa saya berniaga di tapak bazar pandan indah..alhamdulillah 1st year mendapat galakan dan coment yg positif dari custermor dan sekarang saya mula membuat DELEVERY/PENGHANTARAN SEKITAR KL..

    CAWANGAN PERTAMA SAYA DI WANGSAMAJU SEKSYEN 2 BERHAMPIRAN BURGER BAKAR..
    HUBUNGI PN NORAINI:0166994581

    ReplyDelete
  39. Ana, nk tanya, kepingan lasagna tu nk rebus dlu ke?

    ReplyDelete
  40. terima kasih ana utk resepi ni...siap tunjuk step by step sng la nak faham...

    psstt..berkilatnya oven awak ana...

    ReplyDelete
  41. klu guna microwave blh tak kak ana

    ReplyDelete
  42. Mmg favourite saya ni..tapi tak ada oven

    ReplyDelete
  43. disebabkan entry lagsana ni, so saya terus jadi follower awk hehehe...tq for sharing ^^

    ReplyDelete
  44. Alahai sedapnya.. Memang teringin nak masak lasagna..
    Tq Kak Ana kerana sudi tunjukkan dengan begitu detail cara2 memasak lasagna..

    ReplyDelete
  45. mmg sedap resepi ni... thnx sbb tunjukkan step by step...

    ReplyDelete
  46. nak cuba...teringin dari tengok cite cartoon garfield lagi....

    ReplyDelete
  47. assalamualaikum wbt sis...

    saya ada mencuba resepi lasagna sis nie...dan alhamdulillah menjadi..sy minta halal amik resepi nie... dan sy nak cakap tq sgt2 coz berkongsi resepi..sekrang lasagna nie dh jd sumber pendapatan utk sy...

    ReplyDelete
  48. Azlin..
    Wahhh Alhamdulillah sbb dapat gak side income.. rezeki tu.. thanks ye sbb try resepi ni

    ReplyDelete
  49. Kak,thx share resepi ni.ni baru nak try buat.hehe. Xtahan tgk keju bnyk2. Rasa nk minx yg da siap je ngan akak. Hehe. Kalau nak share resepi ni boleh? ;)

    ReplyDelete
  50. baru jadi folower ana sbb menarik tertarik ko mmg debooom ngan lasagnia ana...selama ni tercari2 cara2 mcm ana close-up kan ni...mmg nk cube lepas siap kemas umah baru nnt.

    ReplyDelete
  51. Bestnya...terliur... Minta izin nakcuba resepi2 ana dlm ni yer... Tima kaseh sbb sudi share :)

    ReplyDelete
  52. salaam akak.. sy nk try resepi akak ni.. xsabar ni.. hehe..tp nk suggest guna prego yg dlm tin sbb yg tu according to org prego local made n ada halal, yg dlm balang to according to org prego tu imported punyer n manis sket... sorry ye, nyibuk pulak.. just nak share.. :)

    ReplyDelete
  53. KAK, THANKS KONGSI RESEPI NI, MEMANG MEMBANTU SNGT TUK ORG YANG CAM SY, BARU NAK TRY2 BUAT

    ReplyDelete
  54. Isk..kak ana ni mmg idola sy la utk memasak..tgok akk buat smua jd mcm senang sgt..mmg nk buat nnti..nyumm

    ReplyDelete
  55. sdpnye nmpak tapi msti mak sye x nak wat kan :(

    ReplyDelete
  56. Sedapnya...Cik hubby kurang suka...

    ReplyDelete
  57. Thanks..sedap dan sng nak paham instruction..husband pon suka sgt..reason?die pemakan daging..bile homemade ni bleh la ltk filling melimpah..cuma sleck tmasin n sheet xlembut sgt n parmesan cheese as topping tak membuahkan hasil mengiurkan..heheehe...pasni pasti confident dah nak buat...yey...

    ReplyDelete
  58. Salam Kak..Resepi lasagna yg sgt senang nak diikuti and sedap..

    ReplyDelete
  59. salam kenal. sy dah follow sini.cantik blog. n sedap sangat resepi lasagna ni (dah cuba buat ikut resepi ni).saya dah copy kat blog saya resepi ni .tq. senang sebab ada byk pic n step by step.

    ReplyDelete
  60. Asslmualaikum, ana...lasagna sheet tue nak kena rebus smpai masak dulu ke just celur ngn air panas kasi lembut sket? dan sos putih lak, susu full cream tue guna sekotak ker?

    ReplyDelete
  61. Bagusnya, siap ade gambar. best3. hihi. thanx for sharing

    ReplyDelete
  62. Salam kak ana..
    dh try resepi nih smlm..mmg ohsem! Anak2 pun suka!simple + senang buat lg..thanks kak ana!

    ** resepi nasi tomato pun dh cuba jgk..hehehe

    :) thanks again ya..

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  66. Hi... I ada try buat... semua ok jadi. tp sos putih jadi sticky.. bukan cair.. knp yer?

    ReplyDelete
  67. nyum2..snang ja ka...igtkot susah...
    ceehh.....nk kena try nieh..xbley jdi...tpi ada conpiud ckit...sos putih tu mmg kena wat dgn tepung ke?tgok da yg pkai cream cheese ja..
    da xpnh try wat..nk ty la sebelom melukan operasi...tgok blog akk terus teringin gila nk wat..!:)

    ReplyDelete
  68. kak ana, nak tanya nape ye ifa selalu gk lapis bawah skali letak lasagna sheet tu, tp dia jd keras kak, huhu..bwh skali je mcm tu, yg layer ats2 semua ok..

    ReplyDelete
  69. Terima kasih .....dpt juga buat lasagna ni....untung kerana ana sudi kongsi resepi....

    ReplyDelete
  70. Tqvm..nanti nak cuba buat..nak terliur saya tengok..hihihi

    ReplyDelete
  71. Salam..sya dh try resepi ni..cuma sya tmbahkan lg bhn2 utk inti dia mcm biji tomato, tomato puri,lada kering blend..alhamdulillah resepi ni mmg menjadi sgt2..sya ikut method sis ana celurkan dlu kepingan lasagna.. lasagna yg buat sndiri ni lg sedap dripada beli yg kt luar and thnks for this amazing resepi.. yummyy !!! :-)

    ReplyDelete
  72. Tma kasih tuan punya resepi.nak try buat cuti sek nie anak2 nak mkn. Cari resepi nie yg senang ..nak cari bahan..tq

    ReplyDelete
  73. Tma kasih tuan punya resepi.nak try buat cuti sek nie anak2 nak mkn. Cari resepi nie yg senang ..nak cari bahan..tq

    ReplyDelete
  74. Tima kasih buat post ni.. Suke sgt entry ni sbb sgt2 lengkap cara dan juga foto... Tq ana... Pasni nk g beli barang...

    ReplyDelete
  75. Tima kasih buat post ni.. Suke sgt entry ni sbb sgt2 lengkap cara dan juga foto... Tq ana... Pasni nk g beli barang...

    ReplyDelete
  76. oh my sedapnya!! thanks atas perkongsian, memang tak tahu nak buat tapi nak buat... hehe

    ReplyDelete
  77. Love for the step by step that you have shown. X sabar rasanya nak nak cuba buat sok. Doakan semoga berjaya

    ReplyDelete
  78. pagi nie cari resepi nak buat lasagna tengok kat sini macam meliurkan la...bahan dah bali baru terkedek2 cari resepi....tepuk dahi bertubi2...hahaha

    ReplyDelete
  79. Kak.. yg serbuk oregano and serbuk lada hitam tu nak letak banyak mane ye T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scarlet frizx..
      Terpulang bape banyak yg kita nak.. lada hitam tu letak lebih kalo suka pedas2 sikit.. oregano tu sikit je utk hasilkan aroma masakan

      Delete
  80. susu tu nak letak bape banyak ye?baru nak belajar memamasak nie ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuri syafiq..
      Susu tu ikut berapa banyak sos putih yg kita nak

      Delete
  81. Tq ANa. Sy hrne br search tutorial making lasagna dlm youtube but i just pick urs lah. So easy to understand.

    ReplyDelete
  82. Tq ANa. Sy hrne br search tutorial making lasagna dlm youtube but i just pick urs lah. So easy to understand.

    ReplyDelete
  83. Assalamualaikum Kak,

    Saya Tumpang Amik Resepi Lasagna Nieh Yer..Boleh?..Lasagna Menjadi..Alhamdulillah..tq2..

    ReplyDelete
  84. Yummy....thanks for sharing the recipe...teringin nk cuba...

    ReplyDelete
  85. Thanks share resepi ni. Sng nak buat insya Allah sbb sis bagi step by step..tak sabar nak cuba...nyummy

    ReplyDelete
  86. Ana sy dh bbrp kali buat lasagna ikut resepi ni dan setakat ni mmg x mengecewakan. Buat utk makan dan buat utk jamu kwn2. Mmg terbaik lah 👍

    ReplyDelete
  87. Asalam
    Dah try td...fuhhh...sloyang x ckup mkn..
    Mmng sedap,mleleh...tp keju me x la sebanyak Ana punyer...next time nak buat lg..tbaik la...tq tunjuk ajar ye sifu...
    Lpas ni x yah g KLCC smata2 nak mkn lasagna at Milano..

    ReplyDelete
  88. Mohon share ye. Mintak halal.

    Saya sertakan link nya sekali. :)

    ReplyDelete
  89. Salam,sy nk tny klu buat sos putih tu taruh cheese mozarella boleh x??

    ReplyDelete
  90. lasagna memang fav saye..pernah try buat...tp xbrp jadi...bole try buat yg ni..siap gambar lg...tq yer...

    ReplyDelete
  91. Sis , kalau guna kulit popia buat lasagna jadi tak ? Sbb dekat kawasan saya ni tak jumpa2 kulit lasagna tuu . Harap dpt bls komen saya ni . Tq

    ReplyDelete
  92. Dah try and tiapkali buat tiapkali tu la bukak page ni.. thank you sgt.. mintak halal resepi.. kids love.. terasa tere... hahhaha

    ReplyDelete
  93. Hai ana... nak tanya. kulit lasagna celur dlm air panas lama tak?? tu je nak tya.. hehe

    ReplyDelete
  94. Aaaaaa kecur liur!!!!

    ReplyDelete
  95. Salam kak ana, nk tnya sos putih tu klu buat double means sukatan butter 2 sudu besar jadi 4 sudu besar lh ye??

    ReplyDelete
  96. Memang terbaikkk....sedapppp ... dh cuba

    ReplyDelete
  97. assalamualaikum Ana...

    Ana...resepi Ana kasi ni mmg superb...sbrnnya 1st time buat...alhamdulillah sgt sedap...anak2 sgt suka...kawan2 pun cakap sedap...terima kasih sgt2 sbb share resepi yg lazat ni dan minta halal ya resepinya...sbb dah jd site income sbb ramai yg suka....yummy!! (^_^)

    ReplyDelete
  98. Ni citer dia kalau oven dah meletop hentak dek pizza segera..oven murah plus ober limit..so nak pakai apa alternatif ganti oven ek?rice cooker leh?ke ketuk umah jiran pinjam oven? Meleleh dah air liur ni nak makan ��������

    ReplyDelete
  99. dah try resipi ni..mmg sedap..mjadi..tq sb share resipi ya

    ReplyDelete
  100. Buttercup tu bubuh 2 sudu besar ke semua... keju cheddar to bubuh smua jugak ke? Help meee kak T_T

    ReplyDelete
  101. brp lama masa yg diambil utk panaskn oven tu ana?

    ReplyDelete